Bestrijd kale plekken in je gazon door kevers op een eco-vriendelijke manier

Bestrijd kale plekken in je gazon door kevers op een eco-vriendelijke manier

Zitten er kale plekken in je gazon en weet je niet hoe dit komt? Zie jij in de lente en zomer kevertjes in je tuin lopen en heb je meer vogels in de tuin dan normaal? Misschien worden die kale plekken in het gras dan wel door veroorzaakt door engerlingen. Engerlingen is de verzamelnaam voor larven van verschillende soorten bladsprietkevers, zoals bijvoorbeeld de coloradokever of de taxuskever.

Kale plekken in je gazon?

De kale plekken in je gazon komen niet direct door de engerlingen. Larven van verschillende soorten kevers kunnen zich in de bodem in je tuin nestelen. Ze kunnen best groot worden, zo’n vier tot vijf centimeter! Ze zijn geelwit van kleur en hun lichaampje ziet eruit als een soort C-vorm. In de bodem voeden zij zich met de wortels van het gras. Dit heeft als resultaat dat het gazon niet genoeg water of meststoffen op kan nemen om mooi groen te blijven. De reden achter de kale plekken echter zijn niet de engerlingen, maar vogels. Als de vogels doorhebben dat er lekkere snackjes in het gras verstopt zitten, pikken ze je gazon net zolang kaal tot ze die gevonden hebben. Hoe dan ook, als je je gazon weer mooi groen wilt hebben, zal je de engerlingen moeten bestrijden.

De levenscyclus van de engerling

Larven van de taxuskever worden ook engerlingen genoemd. Het is nuttig wat meer te weten over de levenscyclus van deze kever om te weten wanneer je de larven het beste kan bestrijden. De taxuskever doorloopt vier fasen: het begint met een eitje; hieruit kruipt een larve, ook wel engerling genoemd; vervolgens komt die in het pop-stadium; en uiteindelijk is het een volwassen kever. De meeste kevers komen in het voorjaar tevoorschijn. Als ze genoeg voedsel tot zich hebben genomen, zullen ze eitjes leggen. Uit deze eitjes kruipen de larven die zich tegoed zullen doen aan je gazon. Als het winter wordt kruipen ze dieper de grond in om te overleven.           

Op biologische wijze bestrijden

Engerlingen kunnen op biologische manier bestreden worden door kleine aaltjes. Dit zijn piepkleine wormpjes die in de larven kruipen en deze vanbinnen uit opeten. Het klinkt misschien niet prettig, maar het is weel zeer effectief. Deze aaltjes kan je bijvoorbeeld in een tuincentrum kopen. De beste tijd om deze aaltjes over je gazon uit te strooien is in de maand mei tot augustus. In die periode komen de eitjes van de kever namelijk uit. Zo ben je er op tijd bij en kan je de hele zomer genieten van een mooi groen gazon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *