Vermoed jij dat je hond een blaasontsteking heeft?

Vermoed jij dat je hond een blaasontsteking heeft?

Een blaasontsteking bij honden is een veel voorkomend probleem. Vooral bij teven. Teefjes hebben namelijk vaak een kortere plasbuis die vaak ook wijder is dan bij een reu. Bij een blaasontsteking zijn de urinewegen geïnfecteerd. Soms worden blaasontstekingen veroorzaakt door bacteriën die leven in het darmkanaal en ‘opklimmen’ naar de blaas. Maar een urineweginfectie kan ook worden veroorzaakt door blaasstenen of een blaastumor. Heb jij het idee dat je hond een blaasontsteking heeft? In deze blog vertellen we je er meer over. 

Symptomen van een blaasontsteking bij honden:

Als je hond vaak en in kleine beetjes plast, dan is de kans groot dat er sprake is van een blaasontsteking. Het is super belangrijk om de veranderingen in het gedrag van jouw hond te herkennen, bijvoorbeeld de manier waarop hij normaal gesproken plast. Als je de gedragsverandering tijdig opmerkt dan kun je het op tijd behandelen. Dat kan een groot verschil maken! Daarom hebben we de symptomen blaasontsteking hond voor je op een rijtje gezet:

  • Extra inspanning tijdens het plassen
  • Vaker urineren is het teken dat de infectie de blaas heeft bereikt. Het plassen gaat ongemakkelijk en is pijnlijk. 
  • Reutjes kunnen ook gehurkt gaan plassen in plaats van hun poot op te tillen. 
  • Als honden in huis plassen zou het een gedragsprobleem kunnen zijn, maar dit is ook een symptoom van een blaasontsteking. 
  • Als je tegen het achterste gedeelte van de rug duwt, krimpt de hond ineen. 
  • Er zit bloed in de urine
  • De urine kan anders ruiken dan normaal
  • Jouw hond wilt vaak drinken

Wat betekenen de symptomen?

Toont je hond één of meer van de bovengenoemde symptomen? Dat kan een aanwijzing zijn dat de urinewegen geïnfecteerd zijn. Maar er zijn ook andere factoren die kunnen maken dat een hond niet goed of ongemakkelijk plast. Sommige daarvan zijn soms ernstiger dan een blaasontsteking. Let daarom altijd op het gedrag van je hond, zodat je problemen op tijd kunt opmerken en op tijd een behandeling kunt doen. 

Blaasontsteking bij honden behandelen

Als je symptomen herkent dan is het belangrijk dat je een urineonderzoek laat uitvoeren. Als het daaruit blijkt dat je hond daadwerkelijk een blaasontsteking heeft, dan kan het met antibiotica worden behandeld. Hierdoor worden alle ziekmakende bacteriën uit de blaas en nieren verwijderd. 

Vaak wordt ciprofloxacine voorgeschreven om de blaasontsteking bij honden te behandelen. Het is tijdens de behandeling noodzakelijk om de instructies van de dierenarts zorgvuldig op te volgen. Geef altijd de juiste dosis op het juiste tijdstip. Zie je dat de symptomen verdwijnen? Niet gelijk stoppen met de kuur! Het is belangrijk om de hele kuur af te maken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *